NOS NieuwsAangepast

Ontslag arts die misdaad verzweeg

Een arts die in een verpleeghuis in Enschede werkte, is vorige maand ontslagen nadat was uitgekomen dat hij een veroordeling voor een moordaanslag had verzwegen.

Het verpleeghuis, De Cromhoff, werd in december getipt over het verleden van de 48-jarige arts. De man werkte er sinds juli. In een gesprek met de directie bleek dat hij in 2003 een moordaanslag op zijn ex-vrouw had laten plegen. De vrouw liep zware brandwonden op, waardoor haar gezicht onherkenbaar werd verminkt. De arts werd veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Na zijn vrijlating solliciteerde hij bij het verpleeghuis. Hij werd aangenomen op grond van zijn ervaring en omdat hij in het beroepsregister stond.

Pijnlijke verrassing

Hans Arnoldy, voorzitter van de raad van bestuur van de stichting Livio waar de Cromhoff onder valt, spreekt van een pijnlijke verrassing vlak voor de jaarwisseling. "Toen wij het signaal kregen, hebben wij contact opgenomen met betrokkene en hem gevraagd wat ervan waar was. Gaandeweg werd duidelijk dat ons vertrouwen te veel was geschaad om de samenwerking voort te zetten", zegt Arnoldy. De arts werd op staande voet ontslagen.

Het verpleeghuis vindt dat iemand die een vertrouwenspositie in de zorg bekleedt geen crimineel verleden kan hebben.

Livio stelt inmiddels een verklaring omtrent gedrag (VOG) verplicht voor alle nieuwe werknemers. Dat besluit was al genomen voordat deze zaak aan het licht kwam. Overigens is een VOG geen waterdichte garantie, zegt Arnoldy, want er zit een verjaringstermijn aan crimineel gedrag. De duur daarvan verschilt naar gelang de aard van de overtreding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl