Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Het Amsterdams Medisch Centrum heeft op 21 december als eerste in Nederland een draadloze pacemaker geplaatst. De hartpatiënt van 86 maakt het goed, zegt het ziekenhuis.

De draadloze pacemaker is zo klein dat hij met een katheter via de lies op zijn plaats kan worden gebracht. Hij wordt vastgemaakt in het spierweefsel van de rechter hartkamer. De pacemaker kan geprogrammeerd worden op dezelfde manier als de traditionele pacemaker.

Een ander voordeel van de draadloze pacemaker zou zijn dat de kans op complicaties kleiner is dan bij de pacemakers die de afgelopen 50 jaar zijn gebruikt.

Complicaties

Een pacemaker geeft een stroomprikkel bij hartritmestoornissen. Het traditionele apparaatje wordt onderhuids in de borst geplaatst nadat er operatief een holte is gemaakt. Uit de pacemaker lopen draden naar een ader die de stroomstootjes naar het hart brengen.

Vele tienduizenden Nederlanders lopen rond met een pacemaker. Jaarlijks krijgen tussen de 7.000 en 10.000 mensen er een.

Bij het plaatsen van de traditionele pacemaker ontstaan in 1 tot 2 procent van de gevallen ernstige complicaties in de vorm van een bacteriële infectie die via de stroomdraden gemakkelijk in het bloed en het hart kan komen. Zulke infecties zijn vaak dodelijk voor de toch al verzwakte patiënt.

Ook komt het voor dat draden weefsel beschadigen. Bij elke vervanging van de pacemaker neemt het risico op die complicaties toe met ongeveer een factor 2. Zonder draden is de kans op complicaties veel kleiner.

Batterij

Beide pacemakers gaan 7 tot 10 jaar mee. Dan is de batterij leeg. Vanwege die batterij worden dragers van een pacemaker halfjaarlijks gecontroleerd en tegen het eind van de houdbaarheid van de batterij vaker.

De draadloze pacemaker kan op dezelfde manier worden verwijderd als hij wordt ingebracht. Althans, bij dieren lukt dat goed. Bij mensen is de techniek nog niet toegepast. Als verwijderen niet lukt, kan een tweede pacemaker worden geplaatst, en zelfs een derde. Ook dat is tot nu toe alleen bij dieren gedaan.

Studie

Nu begint een studie naar de effectiviteit en de veiligheid van de experimentele pacemaker, waaraan in acht Europese centra zo'n veertig patiënten gaan deelnemen. Over een paar maanden moeten de resultaten daarvan bekend zijn. Als die goed zijn, begint de procedure voor het officieel toelaten van de pacemaker.

De producent van de draadloze pacemaker krijgt binnenkort concurrentie van een bedrijf dat met een vergelijkbaar apparaatje komt. Volgens de Amsterdamse cardioloog Reinoud Knops wordt in de nabije toekomst de draadloze pacemaker de standaard.

Cardioloog Jacques Coolen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, een van de belangrijkse hartcentra van het land, is ook enthousiast over de ontwikkeling. Zijn ziekenhuis begint op korte termijn ook met een onderzoek.

STER reclame