NOS NieuwsAangepast

Ex-minister Helders (107) overleden

De oudste man van Nederland, voormalig CHU-minister Gerard Helders, is in Wassenaar op 107-jarige leeftijd overleden. De jurist en financieel topambtenaar was van 1957 tot 1959 minister van Zaken Overzee in het kabinet-Drees III.

Helders hield zich als minister onder meer bezig met de opbouw van het bestuur in Nieuw-Guinea. Na zijn ministerschap was hij 16 jaar lid van de Raad van State.

De rechtsgeleerde maakte in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw carrière in Nederlands-Indië, onder meer als belastinginspecteur. Zijn mooiste baan, zei Helders vorig jaar tegen het persbureau GPD, al sloot hij zijn tijd in de tropen af in een Japans gevangenenkamp. "Mijn taak als inspecteur van belastingen te Bandoeng en Batavia moet je ruim interpreteren. Ik heb de inlandse bevolking kunnen helpen het leefbaarder voor hen te maken. Dat vond ik mijn plicht."

Best leuk

Hij vond het "best leuk" om de oudste man van Nederland te zijn, zei Helders in het GPD-interview. Elke dag zag hij "als een geschenk van God", al kwam de ouderdom wel met gebreken. De politiek volgde hij nog op de voet, maar hij hoorde en zag niet zo veel meer. Tot zijn verdriet moest hij daardoor zijn dagelijkse krant wegdoen.

Als 107-jarige voelde de rechtsgeleerde zich nog steeds CHU'er, al was zijn partij, de Christelijk Historische Unie, meer dan 30 jaar geleden opgegaan in het CDA. Hij wilde bij de laatste verkiezingen niet zeggen of hij op het CDA stemde. Door een persoonlijk, lokaal voorval, waarover hij niet wilde uitweiden, was hij vervreemd van het CDA.

Burgemeesterspetje

De afgelopen jaren bezocht de burgemeester van Wassenaar, Jan Hoekema, Helders ieder jaar op diens verjaardag. "Hij verbluft me door meteen te verwijzen naar een gemeentelijke advertentie", schreef Hoekema in 2011 op zijn weblog.

Helders wees hem op een nieuwe inwonersavond en Vrouwendag op het raadshuis. "En dat op je 106e. Ik neem daar diep en diep mijn burgemeesterspetje voor af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl