Marine bestaat 525 jaar
In verschillende steden is vanochtend het jubileumjaar van de Koninklijke Marine ceremonieel geopend. De zeemacht bestaat 525 jaar.
Op de Dam in Amsterdam werd onder muzikale begeleiding van de Marinierskapel de Nederlandse vlag gehesen en was er een kranslegging bij het graf van zeeheld Michiel de Ruyter.
Vlaggenparade
Ook in de negen andere admiraliteitssteden, waaronder Delft, Vlissingen en Harlingen, werd de vlag gehesen. Dat gebeurde exact om 09.00 uur omdat elke dag op dat tijdstip de vlaggenparade op alle schepen en inrichtingen van de Koninklijke Marine plaatsvindt.
Het thema van het jubileumjaar is '525 jaar innovatief'. De evenementen Sail en de Marinedagen, allebei in Den Helder, zullen dit jaar in het teken staan van het jubileum.
"Van levensbelang"
Op 8 januari 1488 werd de Ordonnantie op de Admiraliteit uitgevaardigd. Het was voor het eerst dat er sprake was van een centraal georganiseerde zeemacht. In 1813 voegde koning Willem I de term 'Koninklijke' aan de marine toe.
"Het ging er vroeger vooral om dat er een veilige maritieme omgeving was, zodat er veilig gehandeld en gevist kon worden", zegt Alan Lemmers, historicus bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. "Dat was van levensbelang voor de Nederlandse economie."
"Op ons tandvlees"
Hoewel de marine steeds kleiner wordt, betekent dat volgens Lemmers niet dat de zeemacht minder belangrijk is. "Maar het moet niet minder afkalven, want dan lopen we op ons tandvlees. Dan is het einde in zicht."