Een kwart van de Nederlandse vrouwen die de pil gebruiken, slikt een anticonceptiepil die een verhoogd risico geeft op trombose. Het gaat om de anticonceptiepillen van de derde en vierde generatie met de werkzame stof drospirenon of desogestrel. Jaarlijks krijgen 6 tot 7 op de 10.000 gebruiksters van deze anticonceptiepillen trombose.

Bij vrouwen die een pil van de tweede generatie slikken, gebaseerd op de werkzame stof levonorgestrel, ligt dat lager, jaarlijks 3 tot 4 per 10.000. Bijna driekwart van de vrouwen in Nederland gebruikt een pil van de tweede generatie. Die pil staat als voorkeursmiddel in de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Frankrijk

Voor de meeste pillen van de derde en vierde generatie is een eigen bijdrage verschuldigd omdat ze duurder zijn dan de vergoedingslimiet van de basisverzekering. Voor vrouwen onder de 21 zit de pil in de basisverzekering.

De derde en vierde generatie anticonceptiepillen kwamen recent in opspraak in Frankrijk. Daar is net voor Kerst een brief gestuurd naar alle artsen waarin wordt aangeraden om de anticonceptiepil van de tweede generatie als eerste keus middel aan te bieden.

STER reclame