NOS NieuwsAangepast

Opnieuw lagere straffen snelrecht

In supersnelrechtszaken in Utrecht en Den Haag heeft de rechter opnieuw mildere straffen opgelegd dan het Openbaar Ministerie had geëist. Het was wel een wisselender beeld dan gisteren in Den Haag, toen in alle gevallen de rechter lagere straffen oplegde aan verdachten die zich hadden misdragen tijdens de jaarwisseling.

Alleen in Rotterdam, waar vandaag twee zaken waren, werden de eisen van het OM overgenomen.

In Den Haag kregen verdachten celstraffen van 2 dagen tot 6 weken. In één zaak nam de rechter de eis van het OM over. Een man die een fles gooide naar beveiligers en omstanders bedreigde, kreeg 4 weken celstraf van de rechter. In drie andere zaken werden lagere straffen opgelegd en werd een man vrijgesproken.

In Utrecht waren twee van de drie straffen milder dan de eisen. Het grootste verschil was bij een zaak waarbij het OM 60 dagen cel, waarvan 30 voorwaardelijk, vanwege mishandeling had geëist. De rechter oordeelde dat een werkstraf van 60 uur, waarvan 30 voorwaardelijk, voldoende was.

Teleurgesteld

De politievakbond ACP is kritisch over de straffen die gisteren door de Haagse rechter zijn opgelegd. Volgens vicevoorzitter Wiep van der Pal zijn de ACP-leden ernstig teleurgesteld.

"Agenten moesten rennen voor hun leven en dat zijn geen kleine dingetjes", zegt Van der Pal. "Als daar dan weinig aan gedaan wordt, ondanks de stoere taal van de minister, dan ben je daar zeer teleurgesteld over."

Het Openbaar Ministerie ging vanochtend in beroep tegen de uitspraken in vier supersnelrechtszaken gisteren in Den Haag. De vier kregen veel lagere straffen dan het OM had geëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl