NOS WielrennenAangepast

Weer belastende verklaring Rabobank

Opnieuw heeft een oud-renner van Rabobank tegenover de NOS gezegd dat binnen de ploeg doping werd gebruikt. De anekdotes gaan dit keer terug tot vóór 1999. Peter Luttenberger wordt aangeduid als dopingzondaar en opnieuw valt de naam Michael Boogerd.

Op zaterdag 22 december deed een andere oud-coureur al uit de doeken dat Rabobank-renners voor epo terecht konden bij ploegarts Geert Leinders.

De nieuwe getuige herinnert zich hoe hij in de jaren negentig in het vliegtuig een gesprek opving tussen Boogerd en mensen van de ploegleiding. "We zaten in het vliegtuig naar Spanje voor het eerste trainingskamp van het jaar. Boogerd was in paniek omdat zijn hematocrietwaarde slechts 37 was." De maximaal toegestane waarde voor renners is vijftig.

"De Rooij zat er naast"

"Hoe moet dat nou?", vervolgde Boogerd volgens de bron. "Mijn wedstrijden komen eraan, maar ik kan toch niet koersen met een hematocriet van 37! Dokter Geert Leinders moest uitvoerig op hem inpraten dat het wel goed zou komen. En Theo de Rooij zat daar vlak naast en deed gewoon mee aan dat gesprek."

Luttenberger

Een andere voormalig kopman van de Rabobank-ploeg wordt ook aangemerkt als dopinggebruiker. "Ik sliep bij Peter Luttenberger op de kamer. Hij trok zich op een bepaald moment terug op de badkamer. Ik mocht niet binnenkomen van hem. Maar ik moest plassen en na een paar minuten ben ik toch maar gewoon de badkamer binnengegaan. Zat-ie daar met een centrifuge zijn bloed te checken."

De oud-renner zegt dat Luttenberger niet de enige in de ploeg was met zo'n machine, maar wel de enige van wie hij het gezien heeft.

Openlijk over gesproken

Volgens de oud-coureur werd er openlijk over doping gesproken binnen de ploeg. Zowel op de training als rond de wedstrijden. "We reden in 1998 een Franse koers en 's ochtends in het hotel hoorde ik Patrick Jonker en nog wat ploegmaten aan elkaar vragen hoeveel water ze hadden gedronken. Ik snapte er op dat moment niks van, maar later natuurlijk wel."

Dopingstructuur

Dat er bij de Rabobank-ploeg wel degelijk een dopingstructuur aanwezig was, onderschrijft de bron van de NOS. "De eerste keer dat ik bij Geert Leinders kwam, vertelde hij me dat ik in twee jaar tijd naturel naar een hoog niveau zou worden gebracht. Daarna zouden we gaan pieken. Toen ik vroeg wat hij daarmee bedoelde, antwoordde Leinders: 'daar kom ik nog wel op terug'. Ik wist meteen dat ik daar nooit aan zou meedoen. Ik dacht - heel naïef - dat ik het op talent zou redden, maar dat bleek een misvatting."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl