NOS NieuwsAangepast

'Betere sneeuwschuivers, beter ijs'

Door redacteur Jikke Zijlstra

Hoewel het kwik nog ver boven nul is, bereiden schaatsliefhebbers in Friesland zich nu al voor op een Elfstedentocht. Met de aanschaf van betere sneeuwschuivers die blijven drijven, hopen ze in tijden van strenge vorst het ijs eerder sneeuwvrij te kunnen maken, waardoor het sneller kan aangroeien.

De IJswegencentrale Gaasterland uit Balk heeft daarvoor een Amerikaans amfibievoertuig gekocht. Dat wagentje kan op het ijs rijden, maar blijft ook drijven als het in een wak terechtkomt. Vorig jaar februari was het ijs op de Luts bij Balk één van de zwakste plekken op de Elfstedenroute. De tocht kwam er uiteindelijk niet.

Veiliger

"Het was een ramp dat we het ijs niet sneeuwvrij konden krijgen en dat zelfs het leger ons moest komen helpen met vegen", zegt bestuurslid Douwe Hoekstra. Hij kocht het amfibievoertuig via Marktplaats. "Ik heb er zelf een sneeuwschuiver en bezem op gemonteerd". Het wagentje rijdt zo'n 25 kilometer per uur en kan een baan van anderhalve meter sneeuwvrij maken.

De traditionele sneeuwschuiver houdt het op 10 kilometer per uur en banen van een meter breed. "We kunnen nu dus sneller het ijs sneeuwvrij maken. Maar het voertuig is ook veel veiliger, want het blijft drijven als je door het ijs zakt." Dat laatste overkwam ijsmeester en assistent-rayonhoofd Auke Hylkema uit Balk vorig jaar tijdens een inspectie van het ijs.

Stamfibie

In het nabijgelegen dorp Woudsend, aan de andere kant van het Slotermeer, schafte ondernemer Durk Douma onlangs een soortgelijke sneeuwschuiver aan: de stamfibie. Dat is een quad, uitgerust met een aluminium omhulsel waardoor de quad blijft drijven als die in een wak rijdt. Vorig jaar werd zo'n stamfibie ook ingezet bij het prepareren van het ijs op de Luts en het Slotermeer.

Douma baalde enorm dat de Elfstedentocht vorig jaar niet doorging. "We hadden het niet goed voor elkaar. Het ijs in de omgeving van Woudsend was erg slecht. Dat mag ons niet nog eens gebeuren. Daarom heb ik deze stamfibie gekocht, voor 6500 euro."

De stamfibie dankt zijn naam aan de bedenker, botenbouwer Edward Stam uit het Overijsselse Rouveen. De fanatieke schaatser heeft dit jaar negen veegboten verkocht. Een aan Douma; de rest aan acht ijsverenigingen uit Overijssel. Zij proberen al jaren de 200 km lange Overijsselse Merentocht te houden, als tegenhanger voor de Friese Elfstedentocht. De tocht is nog nooit verreden, omdat het ijs nooit op alle plaatsen dik genoeg is. De speciale sneeuwschuivers moeten uitkomst bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl