NOS NieuwsAangepast

Staat verliest op steun aan banken

Nederland lijdt vanaf dit jaar verlies op de miljardensteun die aan de banken is verleend, heeft minister Dijsselbloem van Financiën gezegd. De minister zei dat op een nieuwjaarsreceptie van de PvdA in Nijmegen. Hij zal hierover nog een brief sturen naar de Tweede Kamer.

De voorgangers van Dijsselbloem hebben steeds gezegd dat het geld dat in de banken is gestoken zich zou terugverdienen, maar dat is volgens de minister nu niet meer het geval. De komende jaren legt Nederland erop toe, liet hij weten. Hij erkent dat dat geen leuke boodschap is.

30 miljard euro

De rente die de staat moet betalen op de miljardenleningen is vanaf dit jaar hoger dan het geld dat terugvloeit naar de staatskas. Aegon heeft de lening van de staat helemaal terugbetaald en ING voor een groot deel. SNS is ook nog aan het afbetalen. Nederland verdiende op die terugbetalingen.

De grootste lening sloot de staat af voor de 30 miljard euro die nodig was om ABN Amro te redden. Het dividend dat wordt uitgekeerd door die bank weegt niet op tegen de rente die de staat op de lening moet betalen.

Beter dan 2008

Dijsselbloem kondigde ook aan dat het nog een paar jaar gaat duren voor de banken uit de gevarenzone zijn, hoewel de sector er veel beter voorstaat dan in 2008.

De minister merkte ook op dat de bevolking terecht kritisch is op de banken, maar dat de steunmaatregelen nodig waren.

CDA'er Van Hijum wil snel van Dijsselbloem weten wat de oorzaak van het lagere dividend is. Hij denkt dat de ruimere kapitaaleisen en de extra belastingen voor banken een rol spelen. "We moeten ons afvragen of het wel zo verstandig is dat banken met veel maatregelen tegelijk geconfronteerd worden," aldus Van Hijum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl