NOS NieuwsAangepast

Agenten nog vaak brokkenpiloten

Het is de politie nog niet gelukt het aantal aanrijdingen waarbij agenten betrokken zijn flink omlaag te brengen. In 2011 was er 9538 keer schade aan een politieauto. Dat is maar honderd minder dan een jaar eerder, blijkt uit een inventarisatie van de politiekorpsen op verzoek van het AD.

Per politieauto wordt gemiddeld één keer per jaar schade gemaakt. Volgens een woordvoerder van de Nationale Politie gaat het in 80 tot 90 procent van de gevallen om parkeerschade, waarbij bijvoorbeeld een paaltje of stoeprand wordt geraakt.

Sinds 2011 moeten alle agenten meedoen aan rijtrainingen. Die verplichting is ingesteld omdat er steeds meer zorgen waren over het rijgedrag van de politie.

'Kost tijd'

In het AD erkent de politietop dat het aantal aanrijdingen nog niet spectaculair is gedaald. Maar de politietop blijft optimistisch. "Dat kost tijd. Met de trainingen zijn we op de goede weg. Het is een fikse investering, het gewenste resultaat is er nog niet, maar we gaan het absoluut merken", zegt een woordvoerder.

Bij de meeste aanrijdingen heeft de politie schuld. In 2010 en 2011 vielen bij de aanrijdingen 84 gewonden, en kwamen twee agenten en één burger om het leven.

Volgens de woordvoerder is het hoge aantal aanrijdingen niet helemaal te vermijden. Het komt ook doordat agenten vaak op de weg zijn, bij achtervolgingen en onder alle weersomstandigheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl