NOS NieuwsAangepast

'Fiscal cliff' VS voorlopig ontlopen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met het begrotingsakkoord dat gisteren is gesloten.

Een dreigende val van de Amerikaanse economie in een 'begrotingsafgrond' is daarmee afgewend.

Republikeinen

Veel Republikeinen hadden bedenkingen bij het voorstel, dat gisteren werd goedgekeurd door de Senaat. Er zou te weinig worden bezuinigd en bovendien zouden rijke Amerikanen onevenredig hard worden getroffen door de voorgestelde belastingverhogingen.

Omdat de Republikeinen een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, werd er rekening mee gehouden dat het voorstel zou worden weggestemd. Maar veel Republikeinen, onder wie Huis-voorzitter Boehner, stemden toch voor.

Uitstel

Nu het voorstel door het hele Congres is aangenomen, komt er twee maanden uitstel voor de bezuinigingen en belastingverhogingen die gisteren ingingen toen de deadline van 1 januari was verstreken.

De schade aan de economie zal beperkt zijn, omdat beurzen en bedrijven gisteren dicht waren vanwege Nieuwjaarsdag.

Obama

President Obama noemt de goedkeuring de eerste stap om de Amerikaanse economie sterker te maken. "Ik wil iedereen in het Huis en de Senaat bedanken", zei hij na de stemming. "We hebben voorkomen dat de VS in een recessie kan terechtkomen."Obama zei ook dat hij nu zijn verkiezingsbelofte heeft ingelost om de Amerikanen te ontzien die niet behoren tot de 2 procent rijksten. Door de deal gaan gezinnen die meer dan 450.000 dollar verdienen, meer belasting betalen.Obama gaat vandaag nog terug naar Hawaï. Vorige week onderbrak hij zijn vakantie daar vanwege de dreigende 'fiscal cliff'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl