In de Verenigde Staten lijken de Democraten en Republikeinen er niet in te slagen om voor de deadline van 1 januari een akkoord te bereiken over de begroting. De partijen gingen zondag uit elkaar zonder veel vooruitgang te hebben geboekt.

Vandaag gaan de Senaatsleiders voor een laatste poging met elkaar om de tafel. Zonder overeenkomst, zullen de Democraten mogelijk een voorstel van president Obama in stemming brengen. Volgens dat voorstel worden inkomens tot 250.000 dollar uitgezonderd van hogere belastingen.

Bezuinigingen

Als er geen akkoord wordt gesloten voor 1 januari treedt automatisch een reeks aan bezuinigingen en belastingverhogingen in werking. Het gaat om een bedrag van meer dan 500 miljard dollar. Vrijwel alle Amerikanen worden getroffen door de zogenoemde 'fiscal cliff'.

"Het ziet er heel slecht uit", zei senator Richard Durbin uit Illinois gisteren. Hij is de tweede man van de Democraten in de Senaat. De Republikeinse senator Lindsey Graham (South Carolina) sprak op Twitter de verwachting uit dat de partijen er niet uit komen: "I think we're going over the cliff." Eerder op de dag had Graham nog gezegd dat hij verwachtte dat een akkoord binnen handbereik was.

Economische gevolgen

De Democraten vinden dat rijke Amerikanen meer belasting moeten gaan betalen. Veel Republikeinen willen helemaal geen belastingverhoging; zij vinden dat de overheid minder moet uitgeven. Anderen zijn alleen bereid Amerikanen met een inkomen van meer dan een miljoen dollar extra te belasten.

Obama wilde die grens aanvankelijk leggen bij een jaarinkomen van 250.000 dollar. Later in de onderhandelingen toonde hij zich bereid de grens te verhogen tot 400.000 dollar.

Het Internationaal Monetair Fonds vreest dat de 'fiscal cliff' grote economische gevolgen heeft voor de VS, maar ook voor de wereldeconomie. Amerikanen zullen vanwege de belastingverhogingen minder kopen. Dat geldt voor particulieren maar ook voor de overheid. Daardoor kunnen ook andere landen te maken krijgen met een dalende export naar de VS.

STER reclame