NOS NieuwsAangepast

Ryanair: beschuldigingen onjuist

Luchtvaartmaatschappij Ryanair ontkent dat piloten onder druk worden gezet om met zo weinig mogelijk brandstof aan boord te vliegen. In het KRO-televisieprogramma Reporter van afgelopen vrijdag zeiden vier piloten dat ze door de leiding onder druk worden gezet om dat te doen, om op die manier zo goedkoop mogelijk te vliegen.

De Ierse maatschappij zegt dat de beschuldigingen "feitelijk onjuist" zijn. Op één avond in juli deden drie toestellen van Ryanair een noodoproep om in Valencia te landen omdat ze te weinig brandstof hadden. Volgens Ryanair blijkt uit officiële rapporten over de drie uitgeweken vliegtuigen dat alle drie de piloten extra brandstof hadden meegenomen.

"Prioriteit geven aan veiligheid"

Ook staat in de rapporten van de Ierse en Spaanse autoriteiten dat Ryanair qua veiligheid op "gelijke voet staat met de veiligste luchtvaartmaatschappijen van Europa", aldus de Ierse maatschappij.

Verder zegt de Ierse vliegmaatschappij: "De enige druk die we op piloten leggen, is om prioriteit te geven aan veiligheid. Dat is de reden waarom Ryanair een uitstekend veiligheidsrecord heeft van 28 jaar."

Onderzoek

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers eiste naar aanleiding van de KRO-uitzending dat er een onderzoek komt naar mogelijke misstanden bij de luchtvaartmaatschappij.

Belgische media melden dat het Directoraat-Generaal Luchtvaart de brandstofvoorraden bij Ryanair in België al een tijdje controleert. Daarbij zijn volgens de instelling geen onregelmatigheden vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl