NOS NieuwsAangepast

'Geen drankproblemen nieuwe wet'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verwacht geen grote problemen bij de overdracht van de handhaving van de Drank- en Horecawet aan de gemeenten. De NVWA reageert daarmee op uitspraken van Koninklijke Horeca Nederland, die waarschuwt dat veel gemeenten er niet klaar voor zijn.

De NVWA zegt al een tijd samen te werken met de gemeenten om de overdracht soepel te laten verlopen.

'Stapsgewijs'

In de nieuwe Drank- en Horecawet, die op 1 januari ingaat, is vastgelegd dat burgemeesters verantwoordelijk worden voor de handhaving ervan. Ze moeten er bijvoorbeeld op toezien dat er geen alcohol wordt verkocht aan jongeren tot 16 jaar.Tot nu toe voerde de NVWA de controles uit.

"Het gaat stapsgewijs", zegt een woordvoerder, "we dragen onze kennis en ervaring over en blijven mensen leveren om de gemeenten te helpen bij de handhaving. Het is niet zo dat bij ons ineens de stekker eruit gaat".

'Alcohol traffic'

De NVWA heeft een expertisecentrum en een website waar de gemeenten terecht kunnen voor informatie. Ook voor het opzetten van projecten kunnen ze bij de NVWA aankloppen.

Koninklijke Horeca Nederland vreest dat jongeren na 1 januari weer makkelijker aan drank kunnen komen. Veel gemeenten zijn volgens de branchevereniging nog niet goed voorbereid op de handhaving, waardoor jongeren mogelijk weer gemakkelijker aan alcohol kunnen komen.

KHN vreest voor 'alcohol traffic' tussen gemeenten. Ook denkt de branchevereniging dat er meer zuipketen komen.

'Geen bereidheid'

De horecavereniging heeft zijn zorgen geuit in een brief aan burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG. "Sommige gemeenten stellen dat er geen geld en mankracht beschikbaar is", zegt KHN. "Kennelijk is er ook geen bereidheid om daar mensen en/of middelen voor vrij te maken".

KHN wil met Jorritsma in gesprek om te zien of zij de zorgen deelt en of zij mogelijkheden ziet voor een gezamenlijke aanpak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl