Voor het eerst heeft een rechter een beroepschauffeur in het gelijk gesteld in een zaak over het alcoholslot. De man had van het CBR een alcoholslot gekregen omdat hij in zijn privéauto was betrapt met te veel alcohol op. Gevolg daarvan was dat hij ook beroepsmatig niet meer mocht rijden, omdat iemand met een alcoholslot geen enkel voertuig zonder alcoholslot mag besturen.

Daardoor kon hij niet meer in zijn levensonderhoud voorzien. De rechter in Haarlem vindt dat dat te ver gaat. Het alcoholslot is meteen verwijderd.

Groot rijbewijs

De rechtbank wijst ook op een ongelijkheid in de wet, waardoor bijvoorbeeld taxichauffeurs en koeriers met een alcoholslot wel kunnen blijven rijden. "Dat komt doordat het alcoholslot alleen wordt gegeven bij voertuigen waarin met een rijbewijs B mag worden gereden", legt de advocaat van de chauffeur uit. "Daardoor kan in taxi's en koeriersauto's wel een alcoholslot worden ingebouwd. Bij voertuigen waarvoor een groot rijbewijs is vereist, gebeurt dat niet".

De advocaat verwacht dat nu veel chauffeurs zullen gaan proberen hun straf aan te vechten.

Er zijn al honderden soortgelijke rechtszaken gevoerd door chauffeurs, maar telkens stelde de rechtbank het CBR in het gelijk. Veel beroepschauffeurs zijn daardoor hun baan kwijtgeraakt.

Hoger beroep

Het CBR, dat de wet uitvoert in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Intussen wordt het alcoholslotprogramma nog steeds opgelegd aan vrachtwagen- en buschauffeurs en mensen die in een bedrijfswagen rijden.

Het alcoholslot werd een jaar geleden ingevoerd. Het wordt opgelegd aan mensen die worden betrapt met een promillage tussen 1,3 en 2,1. Inmiddels zitten er meer dan 4000 mensen in een alcoholslotprogramma, waarvan de helft daadwerkelijk een slot heeft gekregen.

STER reclame