Franse hof verbiedt rijkentax

Aangepast op

De omstreden extra hoge belasting voor miljonairs in Frankrijk is voorlopig van de baan. Het Constitutionele Hof in Parijs heeft zich vanmorgen uitgesproken tegen het besluit van president Hollande dat miljonairs 75 procent belasting gaan betalen.

De supertax voor de rijken was het paradepaardje van de socialist Hollande tijdens zijn verkiezingscampagne. De belastingverhoging was al goedgekeurd door het parlement en zou op 1 januari 2013 worden ingevoerd. Met de opbrengst wilde Hollande het Franse begrotingstekort terugdringen.

Oneerlijk

Het Constitutionele Hof dat moet bepalen of nieuwe wetten wel aan alle grondwettelijke regels voldoen, haalt een streep door de rijkentax omdat de betrokken groep belastingbetalers hierdoor oneerlijk wordt behandeld.

De belastingmaatregel was aanleiding voor enkele prominente, zeer rijke Fransen om het land te verlaten. De laatste in de rij was de acteur Gérard Depardieu die zich onlangs in België vestigde.

De Franse premier Ayrault zei in een reactie op de uitspraak van het Hof dat de regering snel met een nieuwe versie komt van de belastingmaatregel. Daarin wordt tegemoetgekomen aan het bezwaar van het Hof, aldus de premier.