Asscher hint op meer bezuinigingen

Aangepast op

Vicepremier en minister van Sociale Zaken Asscher sluit nieuwe, extra bezuinigingen op de sociale zekerheid niet uit. In De Telegraaf noemt hij het "goedkoop om hier nu te zeggen: Nee hoor, geen cent eraf." We zullen doen wat nodig is, zo verzekert hij.

Asscher is daarmee de eerste minister die zich uitlaat over de mogelijkheid van extra bezuinigingen in de komende jaren. Tien dagen geleden zei minister Dijsselbloem van Financiën nog dat hij niet wil speculeren over de vraag of volgend jaar of in 2014 aanvullende maatregelen nodig zijn.

'Schulden afbetalen'

Extra bezuinigingen komen aan de orde als de economische ontwikkeling tegenvalt, waardoor het begrotingstekort boven de Europese norm van 3 procent dreigt uit te komen.

Asscher voelt er niet voor in dat geval de teugels te laten vieren. "Als je het over vertrouwen hebt, dan gaat het ook over je schulden afbetalen. We moeten zorgen dat de staatsschuld niet veel groter wordt".

Dijsselbloem

Asscher benadrukt dat hij geen ander standpunt inneemt dan Dijsselbloem. Op Twitter schrijft Asscher: "In het voorjaar bezien we wat nodig en verstandig is. Economische vooruitzichten en overheidsfinanciën zijn dan aan de orde".