NOS NieuwsAangepast

'Kinderen makkelijker aan drank'

Jongeren kunnen na 1 januari weer makkelijker aan drank komen. Daarvoor vreest Koninklijke Horeca Nederland bij het in werking treden van de nieuwe Drank- en Horecawet.

Gemeenten zijn volgens de branchevereniging nog niet klaar voor de nieuwe wet, die op 1 januari in werking treedt. Een van de belangrijkste gevolgen van de wet is dat de burgemeesters verantwoordelijk worden voor de handhaving.

Controle

Volgens Koninklijke Horeca Nederland zijn de meeste gemeenten daar niet goed op voorbereid. Dat kan ertoe leiden dat jongeren weer gemakkelijker aan alcohol kunnen komen.

Veel gemeenten zijn nog bezig met de voorbereidingen om de controle op drankgebruik en drankverkoop uit te voeren. Daardoor zullen in veel gemeenten kinderen makkelijker aan alcohol kunnen komen.

Zuipketen

KHN vreest dat dat leidt tot 'alcohol traffic' tussen gemeenten. Ook denkt KHN dat er meer zuipketen komen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen. De NVWA werkt al een tijd samen met de gemeenten om de overdracht van de handhaving soepel te laten verlopen. "Dat gaat stapsgewijs", zegt een woordvoerder, "we dragen onze kennis en ervaring over en blijven mensen leveren om de gemeenten te helpen bij de handhaving. Het is niet zo dat bij ons ineens de stekker eruit gaat".

De NVWA heeft een expertisecentrum en een website waar de gemeenten terecht kunnen voor informatie. Ook voor het opzetten van projecten kunnen ze bij de NVWA aankloppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl