Obama optimistisch over compromis

Aangepast op

President Obama denkt dat een overeenkomst tussen Republikeinen en Democraten over de begroting nog altijd mogelijk is. Obama toonde zich gisteravond licht optimistisch na een overleg van ruim een uur met de voormannen van beide partijen in het Witte Huis.

De leiders van de Republikeinen en de Democraten in de Senaat werken onder grote druk aan een overeenkomst om het gevreesde begrotingsravijn, de 'fiscal cliff', af te wenden. Als het ze niet lukt om een akkoord te bereiken, wil de president dat zijn eigen plan in stemming wordt gebracht in de Senaat en het huis van Afgevaardigden.

Verzet

Obama's voorstel houdt onder meer in dat er belastingverhogingen komen voor huishoudens met een inkomen vanaf 250.000 dollar. Dat stuit op hevig verzet van de Republikeinen die willen volstaan met een lastenverzwaring voor huishoudens waar meer dan 1 miljoen dollar verdiend wordt.

'Constructief'

Obama noemde het overleg in het Witte Huis "goed en constructief". Hij benadrukte nogmaals dat er onmiddellijk actie moet worden genomen om te voorkomen dat per 1 januari strenge bezuinigingen in werking treden en de belastingen automatisch omhoog gaan. "Dat is slecht voor de economie en voor de loonstrook van iedere Amerikaan."

De Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell heeft beloofd dat zijn partij vandaag met nieuwe voorstellen komt om uit de impasse te raken.