Birma loopt over met toeristen

Aangepast op

Birma, niet echt een land waar je aan denkt, voor een ontspannen vakantie. Toch komen er iedere dag meer en meer toeristen naar het ooit zo gesloten land. Zo veel zelfs dat het stroomnet het nauwelijks aan kan.

De plotselinge toeloop komt omdat het land opener is dan ooit. De militaire junta die het land zo lang in zijn greep hield is naar de achtergrond verdwenen. Een parlement, met nog steeds 25 militairen in de banken, maakt nu de dienst uit.

Grote stappen

Vrijdag maakte het land ook bekend voor het eerst in 50 jaar vrije pers toe staat. Grote stappen voor een land dat ooit zeer gesloten was.

Om de democratisering te belonen kwam Obama als eerste president ooit op visite bij de president van Birma. En nu volgen ook de toeristen.

Volgeboekt

Zoveel zelfs dat het land het eigenlijk niet aan kan. Het land heeft niet genoeg hotels om de nieuwe stroom toeristen op te vangen. Correspondent Michiel Maas moest in zes dagen vijf keer van hotel wisselen, omdat ze vol zaten. Ook het stroomnet kan de drukte nauwelijks aan.

Ernst Jan, een Nederlandse reisleider in Birma, vindt de drukte eigenlijk wel jammer: "Het werk blijft hetzelfde. Ik vond dat geslotene wel iets hebben."

Ondanks de problemen zullen de Birmezen wel tevreden zijn over de hernieuwde interesse. Toerisme brengt uiteindelijk wel geld in het laatje.