Bloedbad Dendermonde uit wraak

Aangepast op

De man die in 2009 een bloedbad aanrichtte in een kinderdagverblijf in Dendermonde was uit op wraak. "Ik wilde wraak nemen op de maatschappij, omdat die te hard voor mij is geweest. Ik wilde daarvoor zo veel mogelijk mensen het ergste aandoen: hen vermoorden", zei Kim de Gelder (24) tegen zijn ondervragers.

Belgische media citeerden vandaag uitvoerig uit de akte van beschuldiging. Daarin staat dat De Gelder zich maandenlang had voorbereid. Hij kocht vermommingen, oefende steek- en snijtechnieken, ontwierp een speciale jas met "ingebouwde meshouders" en stippelde vluchtroutes uit, schrijft de VRT.

Het eerste slachtoffer van De Gelder was op 16 januari 2009 een vrouw van 72 in Vrasene. Zich voordoend als meteropnemer drong hij haar huis binnen en stak haar in haar hals, borst en buik. Eerst wilde hij op zoek naar nieuwe slachtoffers, maar hij was bang dat hij gepakt zou worden en ging terug naar huis.

Kinderdagverblijf

Een week later sloeg hij toe in een voorstad van Dendermonde. Eerst ging hij naar kinderdagverblijf Zonneschijn, maar daar stonden mensen buiten die misschien zouden ingrijpen. Hij koos daarom voor één van de twee andere kinderdagverblijven op zijn lijstje: Fabeltjesland.

Toen hij binnen was, aarzelde De Gelder even, maar omdat hij de buitendeur niet meer open kreeg, besloot hij zijn plan door te zetten, zei hij tegen zijn ondervragers. Hij pakte zijn mes en stak daarmee iedereen die hij tegenkwam. Twee baby's en een kinderverzorgster overleefden het niet. Tien kinderen en twee volwassenen raakten zwaargewond. De Gelder werd kort na de steekpartij in een naburig dorp aangehouden.

In zijn eerste verhoor was hij uiterst passief. "De Gelder sprak niet, bewoog niet en weigerde te eten en te drinken", schrijft de krant De Standaard. Als de rechercheurs zich terugtrokken, ontspande hij zich en schudde hij zijn spieren los. De Gelder had niet in de gaten dat er camera's waren.

Stemmen horen

Later deed hij of hij stemmen hoorde, en dat die stemmen hem tot het moorden hadden aangezet. Uiteindelijk gaf hij toe dat hij dat alleen maar had gezegd om ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard. In mei van dit jaar liet de rechtbank al weten dat De Gelder niet ontoerekeningsvatbaar zal worden verklaard. Deskundigen die hem onderzochten noemen hem een narcistische en verbitterde man.

De Gelder staat op 19 februari in Gent terecht voor 4 moorden en 25 pogingen tot moord. Wat de maatschappij hem zou hebben misdaan, melden de Belgische media niet.