Thatcher 'verrast door Falklands'

Aangepast op

Voor Margaret Thatcher was de Argentijnse invasie van de Falklandeilanden in 1982 "het ergste moment" van haar leven. De toenmalige Britse premier Thatcher had nooit verwacht dat Argentinië daadwerkelijk de eilandengroep, die door beide landen wordt geclaimd, zou bezetten. Dit blijkt uit uit archiefstukken die vandaag openbaar zijn geworden.

Op 2 april 1982 bezetten de Argentijnen de Falklands en Groot-Brittannië stuurde er drie dagen later de Britse marine op af. Op 14 juni werden de Falklands heroverd. In de oorlog kwamen 649 Argentijnen en 255 Britse militairen om.

Overvallen

Uit de archieven blijkt dat Thatcher overvallen werd door de Argentijnse invasie. "Nooit, echt nooit, had ik zo'n invasie voor mogelijk gehouden. Het was echt dom van ze om te doen, gezien de omstandigheden. Alleen al het idee?" zei ze eind 1982 achter gesloten deuren tegen een onderzoekscommissie.

Thatcher twijfelde aanvankelijk over hoe haar land moest terugslaan. Ze was bang dat haar beslissing om de Britse marine naar de Falklands te sturen, meer agressie zou uitlokken bij de Argentijnen.

Als de Argentijnen meer troepen zouden stationeren zou ze misschien genoodzaakt zijn de opstomende Britse armada terug te roepen, rechtsomkeert te laten maken. "Dat zou de grootse vernedering voor Groot-Brittannië zijn geweest", aldus Thatcher.

Telegram

Thatcher was vervolgens een echte premier in oorlogstijd. Ze vond dat er geen alternatief was. De Britten moesten de eilanden heroveren en de Argentijnen moesten zich overgeven.

In een concept-telegram, dat vandaag is vrijgegeven, waarschuwt ze de Argentijnse president, generaal Leopoldo Galtieri voor de gevolgen als Argentinië zich niet zou terugtrekken: "Met uw militaire ervaring weet u wat de uitkomst van deze strijd zal zijn. Over een paar dagen wappert de Britse vlag weer in de hoofdstad van de Falklands. En dan lezen wij allebei onze lijst met namen van de gevallenen. Ik ben er dan van overtuigd dat mijn militairen hun leven gaven voor vrijheid en gerechtigheid. Dat verzacht het verdriet over hun dood. En u, generaal? Wat vertelt u dan?"

Het telegram is nooit verzonden. President Galtieri trad af, enkele dagen nadat de Britten claimden weer heer en meester over de Falkland eilanden te zijn