Veel positieve geluiden voor NRA in VS

Aangepast op

Meer Amerikanen staan positief tegenover de plannen van de National Rifle Association, dan afwijzend. Dat blijkt uit onderzoek van Gallup na lancering van de plannen van de NRA om een gewapende bewaker op iedere basisschool te plaatsen.

Volgens de peilingen ziet 54 procent van het panel van Gallup het meeste waar de NRA voor staat wel zitten. Daar staat tegenover dat 38 procent van het panel de plannen van de Association juist niet ziet zitten. Overigens is het niet nieuw dat Amerikanen kenbaar maken dat ze de lobby voor wapenbezit niet afkeuren. Sinds 1993 zijn veel mensen voor de plannen van de grootste wapenlobby in het land.

Pieken en dalen

Alleen in 1994 zakte het positieve beeld van de Amerikanen voor de NRA wat weg. Toen stond 'slechts' 42 procent van het panel positief tegenover hun ideeën. De ultieme piek was in 2005, toen was 60 procent van het panel voor de NRA-plannen.

Gallup peilde de stemming kort nadat Wayne LaPierre bekend maakte dat ze gaan lobby'en voor een gewapende bewaker op elke school. Dat idee werd openbaar gemaakt op 21 december. De peilingen liepen van de 19e tot de 22e.

Ruim 1000 volwassenen werden via telefoontjes van Gallup geïnterviewd over hun kijk op de bezigheden van de NRA.

Door: Jurjen