NOS NieuwsAangepast

Jaaroverzicht 2012: de langstudeerboete

NOS op 3 staat de laatste 5 dagen van 2012 stil bij 5 onderwerpen die wij tekenend vonden voor 2012. Vandaag: de langstudeerboete.

Bekijk de visualisatie van Liselotte Heesbeen en Amber Welboren:

De langstudeerboete bezorgde dit jaar veel studenten slapeloze nachten. Om ervoor te zorgen dat studenten niet te lang studeren maakte staatssecretaris Halbe Zijlstra een nieuwe wet: studenten die meer dan een jaar extra nodig hebben voor hun studie, krijgen 3000 euro boete per jaar dat ze langer studeren.

De nieuwe plannen konden rekenen op veel protest. Duizenden studenten protesteerden op het Malieveld en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vreesde dat tienduizenden studenten zouden afhaken, omdat ze de boete niet konden betalen. Zelfs de politiek begon te twijfelen. Maar Zijlstra was niet van plan te stoppen met de boete, omdat het afschaffen van de maatregel een groot gat zou slaan in de financiële begroting. Ook juridisch gezien was het lastig, omdat de 3000 euro al in de wet was vastgelegd.

Maar toen viel het kabinet en lag alles weer open. Grote onduidelijkheid, want kwam de langstudeerboete er nou wel of niet? De VVD en de PvdA gaven uiteindelijk het verlossende woord: de langstudeerboete is van de baan. Het kost wat: 12.3 miljoen, maar dan heb je ook wat. Of toch niet? De langstudeerboete wordt vervangen met een 'sociaal' leenstelsel, maar hoe sociaal is dat stelsel eigenlijk?

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl