Generaal Schwarzkopf overleden

Aangepast

In Tampa in de Amerikaanse staat Florida is oud-generaal Norman Schwarzkopf overleden. Hij is vooral bekend vanwege de Golfoorlog begin jaren 90. Tijdens die oorlog was Schwarzkopf de commandant van de geallieerde strijdkrachten.

Hij was een van de bedenkers van operatie Desert Storm waarbij Irak werd gebombardeerd en het Iraakse leger uit het bezette Koeweit werd verdreven. Tijdens die Golfoorlog gaf hij geregeld persconferenties waarbij hij de bijnaam Stormin' Norman kreeg.

'Ware patriot'

Oud-president George Bush sr. die nu verblijft op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis in Houston liet een verklaring uitgaan: "Barbara en ik betreuren het verlies van een ware Amerikaanse patriot en een van de geweldige militaire leiders van zijn generatie." George Bush sr. was president ten tijde van de Golfoorlog in 1990 en 1991.

In 2003 had Schwarzkopf kritiek op de nieuwe Irakoorlog. Hij vroeg zich toen openlijk af of de overwinning zo makkelijk zou zijn als het Witte Huis en het Pentagon voorspelden. Hij zei tegen de Washington Post: "Hoe zal Irak er na de oorlog uit zien, met de Koerden, soennieten en sjiieten?"

'American original'

Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat er met de dood van Schwarzkopf een "American original" verloren is gegaan. "Generaal Schwarzkopf stond voor het land en het leger waar hij van hield", aldus het Witte Huis.

Schwarzkopf begon zijn carrière in het Amerikaanse leger in 1956. Voor zijn daden in de Vietnamoorlog kreeg hij veel onderscheidingen. In zijn laatste functie was hij een van de opperbevelhebbers van de Amerikaanse troepen in het buitenland. In augustus 1991 ging hij met pensioen. Norman Schwarzkopf was 78 jaar.

STER Reclame