Onbetaald bevallen? Echt niet!

Aangepast op

Stel je voor: je bent de directeur van een bevallingskliniek in Kenia. Je hebt het niet heel ruim en veel van je patiënten verlaten je kliniek zonder te betalen. Wat doe je dan? Je houdt ze vast totdat de rekening is betaald.

Lazarus Omondi, de directeur van Pumwani Maternity Hospital, gaf vandaag ruiterlijk toe dat hij met enige regelmaat kersverse moeders vast houdt totdat de rekening is betaald. "Het is de enige manier waarop ik mijn kliniek draaiende kan houden", zegt Omondi.

The Center of Reproductive Rights, een Amerikaanse stichting, is niet blij met de manier waarop Omondi zijn patiënten behandeld: "Iemand vasthouden als ze niet betalen is illegaal." Volgens de stichting is dit niet de enige kliniek die zo met haar patiënten om gaat.

120 euro

Volgens de stichting gaat het om bedragen tussen de 45 en 120 euro. Voor veel vrouwen in de arme wijken van Nairobi is dat vrijwel onbetaalbaar. Als ze de kliniek probeerden te verlaten werden ze door bewakers gestopt en geslagen, zegt de stichting.

De stichting spant daarom een rechtszaak aan tegen de kliniek, zodat vrouwen zonder angst in klinieken kunnen bevallen. Omdat de kliniek subsidies krijgt van het stadsbestuur hoopt de stichting dat er snel een einde komt aan dit soort praktijken.

Bekijk op 2:12 het verhaal van een vrouw die vast is gehouden na haar zwangerschap.