Heeft Newtown-schutter dodelijk DNA?

Aangepast op

Amerikaanse wetenschappers zijn van plan het DNA van Newtown-schutter Adam Lanza te onderzoeken. Met het onderzoek wil de Universiteit van Connecticut ontdekken welke biologische aanwijzingen kunnen leiden tot het gebruik van extreem geweld. Een woordvoerder van de wetenschappers bevestigde de plannen voor het onderzoek aan de New York Times, maar wilde geen details geven.

Andere experts denken dat de genetici gaan kijken naar mutaties die kunnen worden gekoppeld met psychische aandoeningen en mutaties die het risico op geweld vergroten.

Genetische afwijkingen

Sommige wetenschappers juichen het onderzoek toe. Dr. Arthur Beaudet, professor aan het Baylor College of Medicine, gelooft dat daden zoals die van Adam Lanza zo ver van normaal gedrag afliggen, dat er wel van genetische afwijkingen sprake moet zijn. "We kunnen het ons niet veroorloven dit onderzoek niet te doen", zegt Beaudet.

Andere wetenschappers zijn bang dat dit onderzoek misschien problemen oplevert voor mensen die nooit een misdrijf hebben gepleegd, maar wel een genetische afwijking hebben.

Het is waarschijnlijk de eerste keer dat het DNA van een massamoordenaar gedetailleerd wordt onderzocht.

Door: Luuk