Fiscal cliffhanger: nog vijf dagen

Aangepast op

Nog vijf dagen: dan moet er een oplossing zijn voor het begrotingstekort. Om de 'fiscal cliff' te omzeilen moeten de Democraten en Republikeinen het voor 1 januari eens zijn over de te nemen maatregelen, maar de onderhandelingen zitten nog muurvast. Obama brak er zijn kerstvakantie in Hawaï zelfs voor af en is onderweg naar Washington. Als er geen oplossing wordt gevonden, kan dat "dramatische gevolgen" hebben voor de wereldeconomie, aldus IMF-econoom José Viñals vandaag in Die Welt.

De Senaat, waar de Democraten een meerderheid hebben, is aan zet. Vorige week werd een plan van de Republikeinse leider John Boehner in het Huis van Afgevaardigden door zijn eigen achterban afgeschoten. De kans lijkt klein dat de Senaat met een plan komt waar ook het Huis van Afgevaardigden zich in kan vinden, omdat de eisen van de Democraten en de Republikeinen zo ver uit elkaar liggen.

Voordeel

De Democraten willen de belastingen verhogen voor mensen die meer dan 400.000 dollar per jaar verdienen, terwijl de Republikeinen tegen alle soorten belastingverhoging zijn. Volgens correspondent Wouter Zwart zijn de Democraten wat dat betreft in het voordeel. Als er namelijk geen oplossing wordt gevonden voor 1 januari en de maatregelen ingaan, worden er automatisch belastingverhogingen ingevoerd. Daardoor moeten de Republikeinen dan wel concessies doen om de belastingverhoging deels terug te draaien. De onderhandelingspositie van de Democraten is dan een stuk beter.

Niet alleen de politiek is bezig met de fiscal cliff. Koffieketen Starbucks roept de politici op tot verzoening: in en rond Washington schrijven Starbucksmedewerkers vandaag en morgen de tekst 'Come Together' op de koffiebekers. De directeur van Starbucks, Howard Schultz, hoopt dat de tekst op de bekers de Democraten en Republikeinen aanzet een deal te maken.

Door: Luuk