Protest bij Franse ambassade CAR

Aangepast op

Demonstranten hebben de Franse ambassade in de Centraal Afrikaanse Republiek met stenen bekogeld. Ze begonnen hun protest in de hoofdstad Bangui bij de Amerikaanse ambassade en trokken later naar de Franse. Enkele demonstranten slaagden erin het terrein van de ambassade op te komen.

De demonstranten zijn boos dat de voormalige koloniale heerser niet meer doet om de opmars van rebellen te stoppen. De angst groeit dat de rebellen, die al zeker tien steden hebben veroverd, de hoofdstad willen innemen en dat dat leidt tot grootschalige gevechten met het leger. De rebellen ontkennen dat ze dat van plan zijn.

De Franse ambassadeur noemt het gedrag van de demonstranten onacceptabel. "Ze hebben de Franse vlag weggehaald en ze hebben ruiten ingegooid."

Franse burgers

Frankrijk heeft al militairen in de Centraal Afrikaanse Republiek en zij zijn naar de ambassade in de hoofdstad Bangui gestuurd om die te beveiligen. Ook Franse burgers in het land moeten worden beschermd, vindt president Hollande.

Er zijn 250 Franse militairen in Bangui. Ze opereren vanaf hun basis op een vliegveld, waar ook militairen van een internationale vredesmissie zitten.