2012 was zonnig en nat

Aangepast op

2012 was zonniger, maar ook natter dan normaal, zo blijkt uit het jaaroverzicht van weeronline.nl. Er waren 1717 zonuren, wat iets meer is dan het gemiddelde van 1639. De temperatuur lag in De Bilt gemiddeld op 10,4 graden, waar 10,1 het langjarig gemiddelde is. Met 900 mm regen viel er 50 mm meer dan normaal.

Volgens Weeronline was het verder een jaar waarin alle gebruikelijke weertypes voorbijkwamen. In februari was er bijna een Elfstedentocht. De 'tocht der tochten' ging ondanks de strenge vorst niet door, omdat de kwaliteit van het ijs onvoldoende was. Door de sneeuwval in het zuiden van Friesland kon het ijs daar niet voldoende aangroeien.

Koel en nat

In totaal telde 2012 dertien ijsdagen (maximumtemperatuur beneden nul), bijna het dubbele van normaal. De laagste temperatuur werd in de nacht van 3 op 4 februari gemeten in Lelystad: -22,9 graden.

Koninginnedag was de eerste warme dag van het jaar. Het was zelfs de eerste keer dat het kwik in De Bilt boven de 20 graden uitkwam op Koninginnedag. Het voorjaar en het begin van de zomer verliepen koel en nat.

77 warme dagen

In totaal waren er 77 warme dagen, waarop de temperatuur boven de 20 graden komt. In een gemiddeld jaar zijn dat er 84. Er waren slechts twee tropische dagen (30 graden of meer), normaal zijn dat er vier. De hoogste temperatuur werd op 19 augustus in Ell (L.) gemeten: 36,7 graden.

Het jaar eindigde nat. In december viel zeer veel neerslag. Waarschijnlijk is het een van de natste decembermaanden sinds de hoeveelheid neerslag wordt gemeten.