De man die de kersttoespraak van koningin Beatrix op internet vond, heeft zich strafbaar gemaakt. Dat zegt jurist Arnoud Engelfriet, die gespecialiseerd is in internetrecht. Engelfriet verwacht niet dat de man een straf krijgt.

De kersttoespraak van de koningin werd gisteravond ontdekt door Anne Jan Roeleveld. Hij had in het webadres van een oudere video een paar getallen veranderd. Hoewel de kerstboodschap online stond, was de link niet openbaar en ook niet voor publicatie bestemd. Door een pagina te openen die nog niet openbaar was, heeft Roeleveld zich strafbaar gemaakt, zegt Engelfriet.

Voor de hand liggend getal

De jurist betwijfelt of de man bij een eventueel proces wordt veroordeeld. "De rechter kijkt ook naar de omstandigheden", zegt Engelfriet. "En er is nogal een verschil tussen inbreken in een beveiligde databank en het raden van een vrij voor de hand liggend getal."

Vanochtend zei internetjournalist Brenno de Winter in het Radio 1-Journaal ook dat Roeleveld zich strafbaar heeft gemaakt. "Volgens de wet heeft hij een systeem gemanipuleerd", aldus De Winter.

De Rijksvoorlichtingsdienst kondigde gisteravond "een diepgaand onderzoek" aan naar de gang van zaken.

STER reclame