NOS NieuwsAangepast

Pensioenen van miljoenen verlaagd

Tussen de zestig en de zeventig pensioenfondsen zullen de pensioenen volgend voorjaar verlagen. Dat verwacht de koepel van pensioenfondsen, de Pensioenfederatie.

Volgens Gerard Riemen van de Pensioenfederatie zijn het maatregelen die niet eerder in deze omvang zijn genomen. "Deze mensen zullen in april een lager pensioen krijgen dan ze in maart kregen." Hij verwacht dat een beperkt aantal fondsen ook in 2014 nog pensioenen moeten verlagen.

Detailhandel

De verlaging zal miljoenen werknemers en gepensioneerden raken. Het aantal fondsen dat de pensioenen daadwerkelijk verlaagt, is wel kleiner dan dit voorjaar werd aangenomen. Toen kondigden nog meer dan honderd fondsen een korting aan.

Sommige fondsen zijn het afgelopen jaar voldoende hersteld. Daardoor is een korting niet nodig. Een van die fondsen is het pensioenfonds voor de detailhandel. De aangekondigde korting van 0,7 procent is daar niet meer nodig.

Nog niet alle fondsen hebben hun gegevens bekendgemaakt, maar hier kunt u zien hoe uw pensioenfonds ervoor staat

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat een aantal grote fondsen het afgelopen jaar een korting niet heeft kunnen voorkomen. Volgens het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, blijft een korting van 0,5 'waarschijnlijk'.

PMT en PME, de twee grote fondsen in de metaalsector, hadden eind november een dekkingsgraad van ver onder de 105 procent. PMT stond toen op 91,9 en PME op 94,5. Volgens deskundigen is die positie de afgelopen maand nauwelijks veranderd. PMT heeft dit voorjaar een korting aangekondigd van 7 procent. PME van 6 procent.

Lage rente

In een folder heeft ook PNO (pensioenfonds voor de media) de achterban al voorbereid op een korting: "Het is zo goed als zeker dat PNO Media uw pensioen per 1 april 2013 moet verlagen".

Ook het pensioenfonds voor de notarissen acht een korting onvermijdelijk. Dat schrijft: "Het verlagen van de pensioenen is noodzakelijk voor het fonds en daarom onvermijdelijk". Ook de fondsen voor kappers, apothekers en vele anderen moeten de pensioenen in 2013 naar verwachting verlagen.

De fondsen wijzen erop dat ze er op zich goed voor staan. Maar door de lage rente is het verwachte rendement op termijn niet voldoende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl