Geen hoogwateroverlast met Kerst

Aangepast op

Rijkswaterstaat verwacht niet dat het hoogwater tot problemen gaat leiden tijdens Kerst. Wel blijft Rijkswaterstaat de situatie in en rond de Rijn en de Maas nauwlettend in de gaten houden, zegt een woordvoerder.

Volgens de woordvoerder kan de waterstand in de Rijn bij Lobith na de Kerst wel weer een piek bereiken. Aan het einde van deze ochtend stond het waterpeil op bijna 13 meter boven NAP. Verwacht wordt dat tijdens de Kerstdagen het peil stijgt naar zeker 14 meter boven NAP.

Zodra Rijkwaterstaat verwacht dat het peil verder stijgt naar 15 meter boven NAP, wordt de hoogwaterberichtgeving ingesteld. Dan moeten er ook meer maatregelen worden genomen tegen hoogwater. Op dit moment zijn er lokaal al enkele maatregelen genomen, zegt Rijkswaterstaat.

Maas

Rijkswaterstaat verwacht niet dat het water in de Maas weer gaat stijgen. In de Maas wordt, vanwege de verschillen in waterstanden bij diverse meetpunten in de rivier, gemeten in waterafvoer. Om 11.30 uur werd bij Sint Pieter 1257 kubieke meter water per seconde afgevoerd. De verwachting is dat dit op Tweede Kerstdag is afgenomen naar iets meer dan 1000 kubieke meter per seconde.

Gemiddeld is de waterafvoer bij Sint Pieter 800 kubieke meter per seconde. Afgelopen weekend was dat op het hoogtepunt zo'n 1350 kubieke meter per seconde.

Friesland

De problemen door hoogwater bleven afgelopen weekend beperkt. De Geul in Zuid-Limburg trad op een aantal plekken bij Epen en Mechelen buiten de oevers. Volgens de regionale omroep L1 leidde dat alleen tot enkele ondergelopen kelders.

In Friesland staat het water in sloten, vaarten en meren erg hoog. In Lemmer wordt vanmiddag om 15.00 uur het Woudagemaal in werking gesteld. Dat is nodig om de hoeveelheid neerslag die de komende dagen wordt verwacht te verwerken. Het Waterschap Friesland zegt dat het water nog niet zo hoog staat als begin dit jaar.