'Zeker negentig doden bij bakkerij'

Aangepast op

De aanval was in de plaats Halfaya, in de provincie Hama. Halfaya was in handen van het regeringsleger, maar werd een paar dagen geleden veroverd door de opstandelingen tegen het regime van president Assad. Als vergelding werden luchtaanvallen uitgevoerd door het regeringsleger, zeggen de activisten.

De aanval kwam op het moment dat meer dan duizend mensen in de rij stonden voor brood. Veel van de wachtenden waren vrouwen en kinderen

Brood

Door gebrek aan brandstof en meel is er in Syriƫ vaak nauwelijks brood te krijgen. Op momenten dat er wel brood is, ontstaan vaak enorme rijen. In het verleden zijn er meer berichten geweest over luchtaanvallen op rijen wachtenden bij bakkerijen.

Op internet is een filmpje gezet dat direct na de aanval in Halfaya zou zijn gemaakt. Het zijn bloedige beelden waarop her en der slachtoffers verspreid liggen. Mensen die te hulp schieten, trekken brokstukken weg waaronder de slachtoffers bedolven liggen. Of de video echt is, valt niet met zekerheid te zeggen.

De Syrische staatstelevisie zegt dat "een gewapende terroristische groep" voor de aanslag verantwoordelijk is. De groep zou daarna beelden hebben gemaakt om de schuld aan het regeringsleger te kunnen geven.