NOS NieuwsAangepast

PvdA nu grootste in peiling

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is de PvdA voor het eerst dit jaar de grootste partij. De sociaal-democraten komen uit op 26 zetels, 12 minder dan ze nu in de Tweede Kamer hebben. De VVD, die bij de Tweede Kamerverkiezingen in september met 41 zetels de grootste partij werd, staat op 21.

De PVV is de grootste oppositiepartij in de peiling van De Hond. De partij van Geert Wilders staat op 25 zetels, tien meer dan bij de Kamerverkiezingen werden gehaald. Ook de SP staat op winst (+6) en komt uit op 21 zetels.

Andere oppositiepartijen die lijken te profiteren van de onvrede over het kabinet-Rutte II zijn D66 en het CDA. Ten opzichte van de verkiezingsuitslag winnen zij respectievelijk zes en drie zetels. 50Plus staat in de peiling van De Hond op acht zetels. Die partij heeft nu twee zetels in de Kamer.

Foutmarge

Alle politieke peilingen hebben een foutmarge van zeker twee zetels naar boven of naar beneden. Dat betekent dat als een partij in een peiling tien zetels haalt, het werkelijke aantal waarschijnlijk tussen de acht en twaalf ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl