NOS WielrennenAangepast

Boogerd wil geen kop van Jut zijn

Michael Boogerd stelt tegen de NOS dat hij "geen kop van Jut wil zijn" in de dopingzaak rondom Rabobank.

De veertigjarige oud-renner van de bankiersformatie zegt dit op de vraag of hij ooit verboden middelen gebruikte.

"Ga eerst maar eens bij mijn ploeggenoten langs, want als ik hier als enige ga zeggen wat ik allemaal weet, ben ik straks de kop van Jut."

Andere direct betrokkenen rond Rabobank, die anoniem willen blijven, bekennen tegenover de NOS wel openlijk dat er een dopingprogramma was bij Rabobank.

Doping vanaf 1999

De formatie besloot in 1999 - na een dramatisch verlopen Tour voor Rabobank - gezamenlijk tot het gebruiken van epo. "Ga er maar vanuit dat negentig procent van het peloton epo gebruikte en dat moest ook wel", zegt een oud-renner. "We zijn als ploeg bij elkaar gaan zitten en hebben gezegd: Jongens, we worden ineens door renners voorbij gereden die in het verleden tot de middenmoot behoorden van het peloton. Er is iets aan de hand."

En dat was de aanzet voor dopinggebruik. "We zeiden: we kunnen twee kanten op; of we stoppen of we gaan ook gebruiken. En dat is toen gebeurd." En dat gebeurde onder aanvoering van Geert Leinders.

Leipheimer onthult Leinders

De bekentenis volgt op de dag dat de NRC onthulde dat Levi Leipheimer de naam van arts Geert Leinders noemde in het USADA-rapport. De belastende verklaring van de Amerikaan was al bekend sinds 10 oktober, de dag dat het USADA het rapport over de dopingzaak rondom Lance Armstrong bekendmaakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl