'De Vette' valt voor 200ste keer

Aangepast op

Voor de 200ste keer is vandaag de feestelijke trekking gehouden van El Gordo, wat 'De Vette' of 'De Dikke' betekent. De grootste loterij ter wereld is nog steeds razend populair onder de Spanjaarden. Toch is de economische crisis terug te zien in de verkoop: er zijn 8 procent minder loten verkocht dan vorig jaar.

Sinds vanochtend vroeg was de trekking live te volgen op de Spaanse radio en televisie. Schoolkinderen haalden de ballen uit een super-bingomolen en lazen de winnende lotnummers voor.

De winnaars konden hun geluk niet op. Voor velen van hen betekent het een uitweg uit de crisis. De 28-jarige Luis is werkloos en stamelt vol ongeloof dat hij het lot kreeg van zijn schoonvader. Hij hoorde vanochtend dat hij 200.000 euro heeft gewonnen. "Ik ben sprakeloos."

Miljarden

De meeste mensen kopen eentiende lot, van 20 euro. Als de individuele hoofdprijs van 4 miljoen op dat nummer valt, krijgen ze 400.000 euro. Soms kopen inwoners van dorpen of straten samen een lot. In totaal wordt een bedrag van 2,5 miljard euro uitgekeerd.

De grootste winnaar is de staat. Die krijgt 30 procent van de totale inleg.