NOS VoetbalAangepast

Verbeek tekent handvest niet

Gertjan Verbeek heeft geen zin om de verscherpte gedragscode te ondertekenen die de KNVB aan alle clubs heeft gestuurd.

De hoofdtrainer van AZ vindt het plan van de bond om de huidige regels strenger te gaan naleven "complete onzin".

Dat zei Verbeek na de wedstrijd van AZ tegen FC Twente voor de camera van de NOS.

Dubieus

"Het blijft altijd dubieus. Je moet gewoon zeggen: je mag niet meer protesteren. Niet: alleen functioneel. Want wat is functioneel?"

Verbeek vervolgt: "Nu wordt de ene trainer naar de tribune gestuurd en de andere niet, dat heeft alleen maar te maken met naam en faam. Dit zorgt voor onduidelijkheid. Ik ben dan ook niet van zins dit te ondertekenen."

De KNVB heeft alle clubs verzocht om de gedragscode te laten ondertekenen door de aanvoerder, hoofdtrainer en directeur.

Belachelijke actie

Verbeek repte van "een belachelijke actie". Hij haalde hard uit naar de KNVB-topmannen Michael van Praag en Bert van Oostveen.

Van Praag liet zich onlangs zeer kritisch uit over trainer Michel Vonk van Sparta Rotterdam, terwijl Van Oostveen botste met oud-bondscoach Bert van Marwijk over de fitheid van Oranje tijdens het EK.

"Over respect en gedragsregels gesproken, moet je eens kijken hoe zij naar buiten komen. Als de twee grootste voetbalbazen van Nederland zich al niet aan de gedragscode houden, moeten zij ons daar dan op wijzen? Ze mogen van mij allerlei regels bedenken, maar dan moeten ze die ook strikt naleven. Niet bij de een wel en de ander niet."

CBV

Diverse partijen hebben zich achter de verscherpte gedragscode geschaard, waaronder de Coaches Betaald Voetbal (CBV). Verbeek is geen lid van die belangenvereniging.

Andere trainers lieten zich vrijdag heel wat milder uit over de KNVB-plannen. "Ik vind het best goed dat de KNVB hier wat scherper op toeziet", zei PSV-trainer Dick Advocaat. "Maar ik vind dat de trainers zich heel netjes gedragen."

Feyenoord-trainer Ronald Koeman benadrukt dat emotionele reacties bij de sport horen. "Als je dat op een correcte wijze doet, is dat geen probleem. Ik zal dat ook blijven doen", aldus Koeman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl