Politie stopt met Topsport Selectie

Aangepast op

Topsporters kunnen vanaf 1 januari niet meer terecht bij de politie.

Het programma waarin topsporters hun sportcarrière konden combineren met een baan bij de politie wordt afgebouwd.

De maatregel moet geld besparen.

Het besluit is opvallend omdat de politie in augustus, tijdens de Olympische Spelen, juist aankondigde het topsportprogramma te zullen uitbreiden. Destijds werd de sportbegroting gezien als 'peanuts' op de totale politiebegroting van 1,5 miljard euro.

Nationale Politie

Volgens een woordvoerder die verantwoordelijk is voor het sportbeleid bij de politie is het beleid veranderd doordat de politie in januari opgaat in de Nationale Politie.

"De nieuwe leiding heeft andere inzichten. En bij de optelling van alle peanuts kun je hele grote noten krijgen."

Op dit moment werken er nog twintig sporters bij de politie, waarvan er acht actief zijn in de topsport. De overige twaalf zijn ex-sporters. Zij werken fulltime in verschillende functies binnen de politie. Voor hen verandert er niks. De afspraken die met hen zijn gemaakt, blijven gerespecteerd. Er komen alleen geen nieuwe sporters meer bij.

Leden topsportselectie: De acht sportende agenten zijn Bas Verwijlen (schermen), Sanne Keizer (beachvolleybal), Teun Mulder (baanwielrennen), Timothy Petersen (karate), Robin Koenders (kano), Claudia van den Heiligenberg (voetbal) en de paralympische atleten Tonnie Heijnen (tafeltennis) en Kenny van Weeghel (wheelen).

Mulder veroverde brons bij de Spelen van 2012 op de keirin, terwijl ook Keizer en Verwijlen in Londen actief waren. Van Weeghel (brons op de 400 meter) en Heijnen kwamen in Londen uit op de Paralympische Spelen.

Oud-leden topsportselectie: Marjolijn Abbink (taekwondo), Chantal Beltman (wielrennen), Geoffrey Berens (karate), Sanne Beukers (roeien), Femke Dekker (roeien), Suzanne de Goede (hockey), Cesar Gonzalez (bobslee), Maureen van Hamel (hockey), Arnaud Holstege (schermen), Mustafa Jebarin (karate), Laurens Looije (atletiek), Thijs van Valkengoed (zwemmen), Tine Veenstra (bobslee), Alan Villafuerte (trampolinespringen), Margot Wetzer (judo), Marieke Wijsman (schaatsen), Herre Zonderland (turnen), Claudia Zwiers (judo).