Cardiologen: kwaliteit hartzorg goed

Aangepast op

De kwaliteit van de hartzorg in ons land is goed, zegt de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) in een reactie op de problemen met de hartzorg in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse en het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes en Vlissingen.

Volgens de NVVC komen problemen met cardiologische zorg tegenwoordig eerder in beeld doordat de openheid is toegenomen. "Het is immers van groot belang dat de veiligheid van de zorg voorop staat en dat wordt ingegrepen in die situaties, waar dat niet gegarandeerd kan worden". Dat daardoor maatschappelijke onrust kan ontstaan is vervelend, maar dat is ondergeschikt aan het belang van de patiënten, vindt de cardiologenorganisatie.

Meldpunt

De NVVC keert zich tegen de wens van Hartpatiënten Nederland dat er een landelijk onderzoek komt naar alle afdelingen cardiologie in Nederland. Hartpatiënten Nederland heeft gisteren een meldpunt ingesteld en de Onderzoeksraad voor Veiligheid gevraagd zo'n onderzoek in te stellen.

Vandaag waren al zo'n honderd klachten binnengekomen bij het meldpunt, vooral over het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, maar ook over het LUMC in Leiden en het Leyenburgh Ziekenhuis in Den Haag. Die beide laatste ziekenhuizen zeggen zich niet te herkennen in de klachten. Bovendien kunnen de ziekenhuizen en ook de NVVC weinig met anonieme klachten.

Onder toezicht

De afdeling cardiologie van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis werd gisteren op advies van de NVVC onder toezicht gesteld van de cardiologen van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Bij een controlebezoek door leden van de vereniging bleek de samenwerking tussen de cardiologen van de beide vestigingen van het ziekenhuis niet goed te zijn.

Het ziekenhuis in Zeeland is ontstaan uit een fusie van het Ziekenhuis Walcheren en de Oosterschelde Ziekenhuizen. Sindsdien zijn er problemen rond de samenwerking van de cardiologen. Volgens de NVVC heeft dat gevolgen voor de veiligheid van de patiënten.

Onthutsend beeld

Vorige maand sloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg de afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Een door het ziekenhuis zelf aangevraagd extern onderzoek naar het hoge aantal sterfgevallen op de afdeling cardiologie, leverde een onthutsend beeld op: foute diagnoses, slechte zorg en actieve levensbeëindiging zonder verzoek daartoe met behulp van morfine.