Kritiek Van Rompuy op Poetin

Aangepast op

Europees president Van Rompuy heeft president Poetin gemaand de burgers in Rusland meer democratische rechten te geven. Van Rompuy zei dat aan het begin van een topconferentie tussen de Europese Unie en Rusland.

Van Rompuy wees Poetin op de verplichting die voortvloeit uit het lidmaatschap van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Tegelijkertijd sprak Van Rompuy over het belang van een intensievere samenwerking met Rusland.

De Europees-Russische top gaat over actuele politieke kwesties zoals Syriƫ en de samenwerking op het gebied van energie. Poetin vindt dat Europa zich buiten Russische energiezaken moet houden. Zo wijst hij de Europese bepaling af dat andere gasproducenten dan Gazprom gebruik moeten kunnen maken van een nieuw aangelegde pijpleiding in Rusland.

Poetin vroeg Europa om opheffing van de visaverplichting voor Russen die naar een EU-lidstaat reizen. Hij merkte op dat die visumplicht ook niet geldt voor landen die veel verder van Europa af liggen.