NOS NieuwsAangepast

Ferrier: Verhagen geeft ons schuld

Ex-CDA-Kamerlid Ferrier vindt dat zij en haar collega Koppejan de schuld krijgen van een foute keuze van de vroegere CDA-voorman Verhagen. Dat zegt ze naar aanleiding van een gesprek in de Volkskrant met Verhagen.

Verhagen vindt dat hij verkeerd heeft ingeschat dat de gedoogconstructie met de PVV zou worden uitgelegd als een regering met de PVV. Hij gaat in het interview ook in op het moment in de formatie van 2010 dat de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV waren stukgelopen. Verhagen zegt dat hij toen eerst met Ferrier en Koppejan heeft gepraat over de vraag of het CDA toch zou doorgaan met de gesprekken. Verhagen had verwacht dat de twee nee zouden zeggen, maar ze zeiden: "Ga maar door".

Afwachten

Hij vraagt zich af waarom de twee toen niet hebben gezegd dat hij moest stoppen met de gesprekken. Ferrier zegt daarover dat zij en Koppejan al eerder hadden laten weten dat ze bezwaren hadden tegen regeren met de PVV, maar dat ze de gesprekken wilden afwachten en dat ze zich altijd het recht hebben voorbehouden om tegen een kabinet met de PVV te zijn. Aan dat standpunt veranderde volgens haar niets door de tijdelijke breuk. "Dat was niet het cruciale moment."

Ferrier zegt verder blij te zijn dat Verhagen nu inziet dat het fout was om in deze constructie te stappen. "Het is nooit te laat om in te zien dat je een fout hebt gemaakt." Koppejan sluit zich aan bij het commentaar van Ferrier.

Gedoogsteun

De onderhandelingen met de PVV werden na de tijdelijke breuk alsnog voortgezet en leidden uiteindelijk tot een kabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV. Ferrier en Koppejan stemden op het CDA-congres in oktober 2010 tegen de samenwerking met de PVV, maar ze legden zich neer bij het standpunt van de meerderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl