NOS NieuwsAangepast

Bedrijfsbrandweer voor Moerdijk

Door verslaggever Hendrik-Willem Hofs en redacteur Hugo van der Parre

Ruim twee jaar na de brand bij Chemie-Pack beschikt industrieterrein Moerdijk binnenkort over een permanent parate bedrijfsbrandweer. Vanaf 1 februari 2013 zijn dag en nacht zes brandweerlieden aanwezig en staan in de kazerne een tankautospuit, een schuim-blusvoertuig en een hoogwerker klaar om uit te rukken. Dat zegt Nico van Maurik, directeur van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. In totaal zijn 27 mensen aangenomen, die in wisseldiensten 24 uur per dag zeven dagen per week de wacht houden. Zij doorlopen op dit moment de laatste trainingen.

1,7 miljoen

Het gaat in Moerdijk om een publiek-private brandweersamenwerking. Dat wil zeggen dat zowel de overheid als het bedrijfsleven meebetaalt, zoals dat ook in de Rotterdamse haven geregeld is. De nieuwe brandweer kost per jaar ruim 1,7 miljoen euro. Voor de gevaarlijkste bedrijven, de zogeheten BRZO-bedrijven, is deelname verplicht, maar alle 380 op het industrieterrein gevestigde bedrijven doen mee. Zij betalen gezamenlijk 820.000 euro. De gemeente Moerdijk draagt 350.000 euro bij, de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant betaalt 600.000 euro.

Pand

Volgens directeur Van Maurik is met deze brandweerdienst een aanrijtijd gegarandeerd van maximaal zes minuten. De gemeente heeft een pand aangekocht op het industrieterrein dat nu in fases verbouwd wordt. Begin februari is de verbouwing zo ver dat de wagens binnen kunnen staan en de brandweer met zijn werk kan beginnen. De manschappen verblijven voorlopig nog in een tijdelijke ruimte, want hun onderkomen is pas tegen de zomer klaar.

Dorp

Deze brandweer rukt overigens alleen uit voor branden in het industrie- en havengebied. De wagens mogen het terrein niet af. Branden in het dorp Moerdijk of in Zevenbergen komen voor rekening van de plaatselijke kazernes. Enige uitzondering is een ongeluk op snelweg A17, als daarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl