NOS NieuwsAangepast

Korting Huis Doorn gaat door

Directeur Herman Sietsma van Huis Doorn is teleurgesteld dat de bezuinigingen op het museum doorgaan. De Tweede Kamer stemde vannacht in met halvering van de subsidie naar zo'n 230 duizend euro.

De afgelopen weken kwam Huis Doorn in actie tegen de geplande bezuiniging. Er werd onder meer een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. De gehele oppositie steunde Huis Doorn, maar regeringspartijen VVD en PvdA stemden voor de bezuiniging.

Wel krijgt het museum projectsubsidie. Zo krijgt het museum in 2014 geld voor een expositie naar aanleiding van het begin van de Eerste Wereldoorlog, dan 100 jaar geleden.

Steun uit Duitsland

De raad van toezicht gaat begin januari alle opties om open te kunnen blijven in kaart brengen. Sietsma verwacht onder meer steun uit Duitsland. Een Duitse stichting die zich inzet voor Duits cultureel erfgoed heeft aangegeven mee te willen denken over het voortbestaan van het museum. Ook is er contact met de Duitse ambassade.

Huis Doorn is bekend omdat de Duitse keizer Wilhelm II er vanaf het eind van de Eerste Wereldoorlog tot aan zijn dood in 1941 woonde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl