Voor 1 dollar in inbox Facebook

Aangepast op

De zoektocht van Facebook naar nieuwe manieren om geld binnen te halen, heeft wederom tot ophef geleid. Mensen die je niet kent, kunnen je volgens de nieuwe plannen straks een bericht sturen... als ze 1 dollar op de rekening van Facebook storten.

Op dit moment stuurt Facebook minder relevante berichten, bijvoorbeeld spam, naar de 'overige inbox'. Of een bericht boeiend is voor jou, bepaalt de site door middel van een algoritme. De berichten in de 'overige inbox' blijken door gebruikers niet tot nauwelijks gelezen te worden. Nu wil Facebook dus tegen betaling de minder relevante berichten in je gewone inbox laten binnenkomen.

Facebook zegt in een blog dat het zo makkelijker is om elkaar te bereiken, bijvoorbeeld voor zakelijke contacten. Ook denkt het bedrijf dat de kwaliteit van de berichten verbetert als er geld voor betaald wordt: "Onderzoekers zeggen dat het mogelijk een effectieve manier is om ongewilde berichten te ontmoedigen", staat op het blog.

Kritische reacties

Enkele Amerikaanse sites zijn kritisch. "Facebook vergeet dat een inbox heilig is", schrijft The Atlantic. Ook vindt het tijdschrift dat het sturen van berichten naar onbekenden gratis moet zijn. De site All Things Digital suggereert dat Facebook de toegang tot je inbox verkoopt. Gawker denkt dat er nu juist meer spam-berichten verstuurd gaan worden.

Eerder was er kritiek op aanpassing van de voorwaarden op de netwerksite. De verandering betekende onder andere dat gebruikers geen inspraak meer hebben in het beleid van Facebook.

Op dit moment testen een aantal Amerikaanse Facebook-gebruikers de nieuwe berichtenservice. Als de plannen doorgaan, is het volgens de site All Things Digital alleen voor individuele gebruikers mogelijk om de berichten te versturen, dus niet voor bedrijven. Ook krijgen gebruikers maximaal 1 bericht ber week.

Door: Anna