NOS NieuwsAangepast

Miljoenenschikking Ballast Nedam

Ballast Nedam heeft een miljoenenschikking getroffen met het Openbaar Ministerie. Het bouwbedrijf koopt strafvervolging wegens omkoping af door een boete van 5 miljoen te betalen. Ook moet het concern afzien van een vordering op de Belastingdienst van 12,5 miljoen. In totaal kost de schikking Ballast Nedam dus 17,5 miljoen euro. Dat hebben Ballast Nedam en het OM bekendgemaakt.

Ballast Nedam werd verdacht van het betalen van steekpenningen aan buitenlandse tussenpersonen in de periode 1996-2004. Het bedrijf heeft de kwestie in januari 2011 zelf aangekaart bij het OM. De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst FIOD stelde daarop een onderzoek in. Ballast Nedam zegt hieraan volledig te hebben meegewerkt.

Geen zaak

Met de nu getroffen schikking is ook een strafzaak van de baan wegens omkoping van een Nederlandse ambtsdrager. Dat gaat om een betaling aan ex-gedeputeerde Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland. De VVD'er wordt verdacht van corruptie. In het onderzoek naar de corruptie stuitte de rijksrecherche op een aantal opvallende betalingen van bedrijven aan Hooijmaijers, onder meer van Fortis en Ballast Nedam.

Als onderdeel van de schikking heeft Ballast Nedam beloofd het integriteitsbeleid aan te scherpen. Het OM heeft aangekondigd dit strikt te zullen controleren. Het onderzoek naar de omkoping van buitenlandse tussenpersonen is met de schikking niet afgerond. Het OM onderzoekt nog of individuele personen nog vervolgd kunnen worden. Het financiële voordeel dat zij hebben genoten kan worden afgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl