Verhagen: gedogen inschattingsfout

Aangepast op

Oud-CDA-leider Verhagen zegt dat hij zich heeft verkeken op de gevolgen voor zijn partij van de samenwerking met Geert Wilders. "Ik heb verkeerd ingeschat dat de gedoogconstructie zou worden uitgelegd als één regering met de PVV", zegt hij in de Volkskrant.

Verhagen was in 2010 een van de architecten van de gedoogconstructie met de PVV en werd vicepremier in het kabinet-Rutte I. Volgens hem ging de samenwerking tegen zijn gevoel in en kon van een 'gewone' regering met de PVV dan ook geen sprake zijn.

De oud-minister zegt dat hij echter niet voorzag dat ook een gedoogconstructie op zo veel verzet zou stuiten. "Ik heb niet voorzien dat de scheiding tussen regeren en gedogen onvoldoende zichtbaar zou zijn voor de buitenwacht."

Terugtrekken

Verhagen zegt ook dat hij er al maanden voor de landelijke verkiezingen in 2010 bij Jan Peter Balkenende op aandrong zich terug te trekken als CDA-leider. Na de nederlaag van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen zou hij tegen de toenmalige premier hebben gezegd: "Joh, je hebt zo veel betekend, doe het jezelf niet aan."

Hij denkt dat Balkenende toen op het punt stond te stoppen, maar dat het gelijktijdige vertrek van SP-leider Kant dat voorkwam. "Dat gaf een dynamiek en maalstroom in de media: ik denk dat Jan Peter daar geen zin in had." Uiteindelijk, nadat het CDA 20 Kamerzetels had verloren, trad Balkenende alsnog terug.