NOS NieuwsAangepast

Taakstraffen brand Chemie-Pack

De rechtbank in Breda heeft taakstraffen opgelegd aan de leiding van Chemie-Pack in Moerdijk. De directeur en de veiligheidscoördinator hebben van de rechter beiden 240 uur opgelegd gekregen, een productieleider is veroordeeld tot 180 uur. Ook kregen de drie een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar met een proeftijd van twee jaar. Tegen hen waren onvoorwaardelijke celstraffen tot vier jaar geëist.

Volgens de rechtbank is de directie schuldig aan de grote brand bij het bedrijf, bijna twee jaar geleden.

Onvoorzichtig

De leiding heeft risico's onvoldoende ingeschat en is erg onvoorzichtig geweest, vindt de rechter. De rechtbank acht hen niet schuldig aan opzettelijke brandstichting. Mede omdat niemand bij de brand is omgekomen, hoeven ze niet de cel in.

Het Openbaar Ministerie is er tevreden mee dat de leiding verantwoordelijk is gesteld voor de brand, maar het OM vindt de zaak te ernstig voor alleen taakstraffen. Het OM gaat daarom in hoger beroep.

Vier ton boete

Chemie-Pack moet van de rechter ook een boete betalen van 400.000 euro. Er was door het Openbaar Ministerie een miljoen geëist.

Chemie-Pack brandde bijna twee jaar geleden tot de grond toe af. Niemand raakte gewond, maar de schade aan het milieu was groot. Die wordt geschat op ruim 70 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl