NOS NieuwsAangepast

Faillissement Floriade voorkomen

De vijf 'Floriadegemeenten' moeten ingrijpen om een faillissement van het evenement in Venlo te voorkomen.

De gemeenten stellen zich gezamenlijk garant voor het dreigende miljoenenverlies van de Floriade, zodat ook na 1 januari salarissen en rekeningen kunnen worden betaald. Venlo draait als de grootste van de vijf gemeenten op voor bijna de helft van het bedrag. De betrokken gemeenteraden zijn inmiddels ingelicht.

Marketingcampagnes

Begin deze maand werd duidelijk dat de Floriade afstevent op een verlies van bijna 9 miljoen euro. Omdat vervolgens bleek dat hoofdfinancier Rabobank per 1 januari zijn geld terugwilde, dreigde een bankroet.

Eind mei moet blijken hoe groot het tekort van de Floriade, die van april tot oktober op bedrijvenpark GreenPark Venlo werd gehouden, precies is. De organisatie zegt zoveel miljoenen te hebben geïnvesteerd in blijvende verbetering van het terrein, dat het niet onredelijk is als de gemeenten in de regio daaraan meebetalen. Daarover wordt nog onderhandeld.

Het verlies ontstond doordat zowel de inkomsten als de uitgaven van de Floriade tegenvielen. De beoogde twee miljoen bezoekers kwamen wel, maar er waren extra marketingcampagnes nodig om dat voor elkaar te krijgen. Bovendien gaf het publiek minder uit dan begroot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl