NOS NieuwsAangepast

Definitief geen downloadverbod

Films en muziek downloaden blijft legaal in Nederland. De Tweede Kamer heeft een motie van PvdA en D66 tegen een downloadverbod aangenomen.

In plaats daarvan komt er een thuiskopieheffing op bijvoorbeeld smartphones en blanco cd's en dvd's. Die heffing is bedoeld als tegemoetkoming aan de rechthebbenden die inkomsten mislopen door het downloaden van films, muziek, games en andere software.

In Noorwegen wordt voor de rechthebbenden geld binnengehaald via de belastingen, maar staatssecretaris Teeven noemde dat "een onbegaanbare weg''. Hij vraagt zich af of die aanpak wel strookt met Europese regels. Bovendien betalen dan ook internetgebruikers mee die nooit illegaal downloaden.

Modernisering auteursrecht

"De Tweede Kamer kiest er gelukkig duidelijk voor om de broodnodige modernisering van het auteursrecht te zoeken binnen de grenzen van internetvrijheid", zegt initiatiefnemer van de motie, Kees Verhoeven van D66.

"We moeten toe naar vergroting van het legaal aanbod, door nieuwe online verdienmodellen. Een downloadverbod lost het probleem van onbetaald downloaden niet echt op en veroorzaakt hoe dan ook problemen als inperking van privacy van individuele gebruikers.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl